سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳

Tuesday, May 14, 2024 GMT +3:30

آموزش کاربردی عبارات با قاعده (Regular Expressions)

web-regular-expressions

یکی از پیچیده ترین و در عین حال پرکاربردترین مباحث در زبان های برنامه نویسی و به طور خاص برنامه نویسی وب (PHP، JavaScript و...) بحث نحوه نوشتن و استفاده از دستورات عبارات با قاعده - Regular Expressions (به اختصار Regex یا Regexp) است، عبارات باقاعده یا منظم به توالی کاراکترهای خاص جهت ایجاد یک الگو (Pattern) مشخص گفته می شود که در موقعیت های مختلف برنامه نویسی مانند اعتبارسنجی ورودی ها یا پیدا کردن و جایگزینی مقادیرخاص در داده های متنی کاربرد دارند، برنامه نویس با تعریف یک الگوی معنی دار از عبارات باقاعده و درج آنها در توابع و متدهایی که می توانند این عبارات را درک کنند بخش خاصی از رشته متنی را استخراج یا تطابق رشته ورودی با الگوی مد نظر را بررسی می کند، به طور مثال در وب برای اعتبارسنجی صحت آدرس ایمیل ارسال شده از فرم ثبت نام می توانیم ورودی کاربر را با الگوی یک آدرس ایمیل کامل تطابق دهیم، البته نحوه نوشتن الگو و استفاده صحیح از کاراکترها در دستورات عبارات باقاعده حداقل در مرحله شروع آموزش Regex پیچیدگی هایی دارد که در مطلب پیش رو سعی کرده ایم در حد امکان مختصرو مفید همراه با مثال های کاربردی مباحث را ساده و قابل درک بیان کنیم.

مفهوم عبارات با قاعده (Regular Expressions)


اگر بخواهیم یک تعریف مختصر از عبارات با قاعده - Regular Expressions (به اختصار Regex یا Regexp) در دنیای کامپیوتر و برنامه نویسی ارائه کنیم، می توان گفت روش ها و قواعدی مبتنی بر تعریف الگوی متنی از توالی کاراکترها هستند که برای استخراج یا بررسی وجود یک مقدار (عددی، متنی و...) در رشته متنی مد نظر به کار می روند، در واقع این قواعد بر مبنای اصول خاص بخش بخصوصی از یک رشته متنی یا عددی را با توجه به هدف و الگوی تعریف شده ما بررسی یا استخراج می کنند که در محاسبات دقیق والگوریتم های پیچیده بسیار کاربردی خواهد بود، استفاده از عبارات با قاعده معمولا در چارچوب های مشخصی که توانایی پردازش آنها را داشته باشند انجام می شود، به طور مثال در توابع خاص زبان های برنامه نویسی، دستورات htaccess، قسمت جستجو و جایگزینی (Find & Replace) برنامه هایی که از این قواعد پشتیبانی می کنند و...، به عبارت دیگر صرف قرار دادن مستقیم کاراکترها در بخش های مختلف کدهای برنامه نتیجه خاصی ندارد.

عبارات با قاعده چگونه نوشته می شوند؟


پس از آشنایی با مفهوم Regular Expressions، سوالی که به ذهن می رسد این است که عبارات با قاعده چگونه نوشته می شوند؟ در پاسخ باید گفت که دستورات در این روش از طریق توالی علامت ها، کلمات، حروف یا کاراکترهای خاصی (مانند [] () + \ *? | , w \W\ 0-9 a-z و...) که هر کدام مفهوم ویژه ای دارند، تعریف می شوند، در واقع از کنار هم قرار گرفتن این علامت ها، دستور ویژه ای شکل گرفته و قسمت خاصی از رشته مورد نظر استخراج یا بررسی می شود، چند مثال کاربردی:
- بررسی وجود یک کلمه خاص در یک رشته متنی در PHP
فرض کنید می خواهیم وجود کلمه php را در متن "php is easy and powerful" بررسی کنیم، در این صورت با استفاده از تابع preg_match خواهیم نوشت:
<?php
$str = 'php is easy and powerful';
echo preg_match('/php/', $str);
?>
خروجی کد بالا برابر با 1 خواهد بود، البته 1 در اینجا یعنی کلمه مورد نظر در عبارت وجود دارد (1 معادل TRUE است)، حال اگر کلمه php را با حروف بزرگ در دستور بالا قرار دهیم، نتیجه صفر خواهد بود، مگر اینکه یک کاراکتر با قاعده (در ادامه خواهیم دید که این کاراکتر را modifier یا تغییر دهنده می نامند) دیگر به دستورمان اضافه کنیم که بزرگ یا کوچک بودن حروف را نادیده بگیرد، این کاراکتر حرف i به معنی incasesensitive یا غیر حساس به حروف بزرگ و کوچک است:
<?php
$str = 'php is easy and powerful';
//echo preg_match('/PHP/', $str); //نتیجه 0 خواهد بود
echo preg_match('/PHP/i', $str); //نتیجه 1 خواهد بود
?>
- بررسی یک رشته متنی برای حرف a-z و اعداد 0-9 در JavaScript
در این مثال می خواهیم رشته متنی را در JavaScript بررسی کنیم و ببینیم آیا تنها شامل حروف a-z، اعداد 0-9 و فضای خالی است یا خیر، خواهیم نوشت:
<script type="text/javascript">
var str = 'Regex is so Simple!!';
var reg = /^[0-9A-Za-z ]*$/;
if(reg.test(str)){
    alert('مقادیر معتبر است');
}
else{
    alert('مقادیر معتبر نیست');    
}
</script>
کد بالا پیام "مقادیر معتبر نیست" را نمایش خواهد داد، دلیل آن وجود دو علامت !! در رشته متنی است، برای اینکه کاراکترهای مجاز بیشتری به مقایسه عبارات با قاعده اضافه کنیم، کد بالا را به شکل نمونه زیر تغییر می دهیم:
<script type="text/javascript">
var str = 'Regex is so Simple!!';
var reg = /^[0-9A-Za-z!&@\.\$%\\\-,\(\):;` ]*$/;
if(reg.test(str)){
    alert('مقادیر معتبر است');
}
else{
    alert('مقادیر معتبر نیست');    
}
</script>
نکته: در دستورات چند کاراکتر خاص مانند ^، $، *، + و... را ملاحظه می کنید که در ادامه به صورت جزئی تر در مورد آنها خواهیم گفت.
- نوشتن یک RewriteRule در htaccess
فرض کنید لینک داینامیکی به صورت index.php?user=2740 داریم که می خواهیم با استفاده از mod rewrite در htaccess آن را به صورت user/2740 دریافت کنیم، در این صورت در فایل htaccess خواهیم نوشت:
RewriteEngine On
RewriteRule ^user/([0-9]+) /index.php?user=$1 [NC,L]
ملاحظه می کنید که در اینجا نیز عبارات با قاعده بسیار کاربرد دارند.

مفهوم و کاربرد کاراکترهای دستورات با قاعده


همان طور که دیدیم، دستورات در عبارات با قاعده با استفاده از حروف و کاراکترهای خاصی که در صفحه کلید کامپیوترمان وجود دارد نوشته می شوند، اما مسلما بدون رعایت اصول خاص (syntax) و درک مفهوم این کاراکترها، عملا از نوشتن یا تفسیر صحیح این دستورات ناتوان خواهیم بود، لذا در ادامه به صورت موردی با این موارد و کاربرد آنها آشنا خواهیم شد.

حروف (لاتین)


اولین و ساده ترین مواد اولیه ای که در یک دستور Regex به کارمان می آید حروف ...abcd هستند، یعنی با قرار دادن آنها در یک دستور با قاعده، توالی از رشته متنی که شامل این کاراکترها باشد، انتخاب می شود، مثال:
<?php
$str = 'abcdefg';
$check = preg_match('/abc/', $str);
echo $check;
?>
خروجی کد بالا عدد 1 خواهد بود، چون توالی عبارت abc در رشته abcdefg وجود دارد.
نکته: الزامی به رعایت ترتیب الفبایی نیست، مهم این است که توالی قسمت Regex در رشته متنی وجود داشته باشد.

اعداد


اعداد 0 تا 9 و ترکیب آنها، دومین موادی است که می توانیم در یک دستور با قاعده از آنها استفاده کنیم، کاربرد ساده این کاراکترها مانند مثالی است که پیش تر ملاحظه کردیم:
<?php
$str = '314276539';
$check = preg_match('/427/', $str);
echo $check;
?>
که خروجی برابر 1 خواهد بود.

کاراکتر . (هر کاراکتری)


کاراکتر بعدی که در عبارات با قاعده کاربرد دارد، نقطه یا dot است که به معنی هر کاراکتری (به جزء خط جدید) است، به طور مثال:
<?php
$str = 'Regex is not too difficult!';
$check = preg_match('/Re.ex/', $str);
echo $check;
?>
خروجی کد بالا عدد 1 خواهد بود، اگرچه ما در دستور با قاعده از عبارت Re.ex استفاده کرده ایم، اما همان طور که گفتیم، نقطه در این دستورات شامل هر کاراکتری (به جزء خط جدید) می شود.
نکته: زمانی که بخواهیم کاراکتر نقطه از حالت دستوری (یعنی حالتی که شامل همه کاراکترها می شود) خارج و صرفا در نقش یک حرف (در نقش نقطه یا به اصطلاح literal) ظاهر شود، باید با یک بک اسلش (\) آن را درج کنیم، به این صورت اثر آن به عنوان یک کاراکتر دستوری از دست می رود، مثال:
<?php
$str = 'Regex is not too difficult!';
$check = preg_match('/Re\.ex/', $str);
echo $check;
?>
که کد بالا خروجی 0 را چاپ می کند، چون .\ تنها شامل خود نقطه می شود نه کاراکتر دیگری (به عبارت دیگر اگر در رشته متنی، Regex برابر Re.ex بود، بررسی بالا عدد 1 را چاپ می کرد).

کاراکتر [ ] (دست کم یک کاراکتر)


قلاب، کروشه یا bracket کاراکتر دیگری است که در دستورات با قاعده بسیار کاربرد دارد، این کاراکتر در حالت دستوری جزء علامت های محدود ساز است و تنها کاراکترهای خودش را شامل می شود (در حالت عادی حساس به حروف بزرگ و کوچک)، به فرض [a] تنها شامل رشته ای می شود که دست کم حرف a در آن به کار رفته باشد، چند نمونه از کاربرد این علامت:
[a] - شامل رشته ای می شود که دست کم a در آن به کار رفته باشد، مانند abcd، bacd، aaab و... (به طور مثال شامل bcd، 123، bbbb و... نمی شود).
[zxn] - شامل رشته ای می شود که دست کم z یا x یا n در آن به کار رفته باشد، مانند zxn، regex، zend و... (به طور مثال شامل ZXN، abc، 123 و... نمی شود).
[a-z] - شامل رشته ای می شود که دست کم حروف a تا z (الفبای انگلیسی با حروف کوچک) در آن به کار رفته باشد، مانند Php، javascript، Bbbb و... (به طور مثال شامل 1@2،  JAVASCRIPT، 123 و... نمی شود).
[A-Z] - شامل رشته ای می شود که دست کم حروف A تا Z (الفبای انگلیسی با حروف بزرگ) در آن به کار رفته باشد، مانند PHP، JavaScript، BBBB و... (به طور مثال شامل abc، 123، aa و... نمی شود).
[0-9] - شامل رشته ای می شود که دست کم اعداد 0 تا 9 در آن به کار رفته باشد، مانند 49CC، 222، b123 و... (به طور مثال شامل abcd، p%@&*، aa و... نمی شود).
[abct-z] - شامل رشته ای می شود که دست کم حرف a یا b یا c یا t تا z در آن به کار رفته باشد (دقت کنید که در اینجا چون توالی حروف انگلیسی بهم خورده است، علامت - از حرف t به بعد را شامل می شود)، مانند You، bb، abc و... (به طور مثال شامل Yo، 142، de و... نمی شود).
نکته 1: همان طور که در دستورات بالا ملاحظه کردید، علامت - یک کاراکتر همراهی کننده در عبارات با قاعده (یعنی در کنار سایر علامت ها استفاده می شود) و به معنی "تا" است.
نکته 2: علامت - در صورتی که در ابتدا یا انتهای دستور قرار گیرد، خاصیت دستوری خود را از دست می دهد، به طور مثال [az-] شامل a یا z یا علامت - می شود (همچنین [-az]).
نکته 3: علامت [ یا ] چنانچه بلافاصله بعد از اولین قلاب قرار گیرد، حالت دستوری خود را از دست می دهد، به طور مثال [zxn[] شامل z یا x یا n و یا علامت [ می شود.

کاراکتر [ ^] (به جزء کاراکتر)


در کنار کاراکتر قلاب، کاراکتر قلاب و علامت ^ وجود دارد که برعکس حالت معمول، به معنی هر کاراکتری به جزء آنچه درون قلاب تعریف شده است می باشد، به فرض [a^] شامل رشته ای می شود که به جزء حرف a، کاراکتر دیگری در آن باشد (اگر تنها حرف a باشد، نتیجه FALSE خواهد بود)، یا [acd^] شامل رشته ای می شود که به جزء حروف a و c و d، کاراکتر دیگری نیز داشته باشد، به چند مثال توجه کنید:
[a^] - شامل رشته ای می شود که به جزء a، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند abcd، bacd، aaab و... (به طور مثال شامل aaaa، a، aa و... نمی شود).
[zxn^] - شامل رشته ای می شود که به جزء z و x و n، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند ZXN، regex، zend و... (به طور مثال شامل zxn، xnnn، zzz و... نمی شود).
[a-z^] - شامل رشته ای می شود که به جزء حروف a تا z (الفبای انگلیسی با حروف کوچک)، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند Php، Javascript، bbbb1 و... (به طور مثال شامل php، javascript، bbbb و... نمی شود).
[A-Z^] - شامل رشته ای می شود که به جزء حروف A تا Z (الفبای انگلیسی با حروف بزرگ)، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند Php، JavaScript، BBBb و... (به طور مثال شامل PHP، JAVASCRIPT، BBBB و... نمی شود).
[0-9^] - شامل رشته ای می شود که به جزء اعداد 0 تا 9، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند 49CC، 22%، b123 و... (به طور مثال شامل 000، 222، 123 و... نمی شود).
[abct-z^] - شامل رشته ای می شود که به جزء حرف a و b و c و t تا z (با حروف کوچک)، کاراکتر دیگری در آن به کار رفته باشد، مانند You، b&b، ab1c و... (به طور مثال شامل u، bb، abc و... نمی شود).
نکته: به حساس بودن دستورات به حروف بزرگ و کوچک دقت کنید.

کاراکتر ^ (شروع)


علاوه بر استفاده از کاراکتر ^ (hat) در درون قلاب، این کاراکتر به تنهایی نیز در دستورات مربوط به عبارات با قاعده کاربرد فراوان دارد، علامت ^ (خارج از قلاب و در شروع دستور) به معنی نقطه شروع یک رشته است، به طور مثال دستور bcd^ به معنی هر عبارتی است که از ابتدا با bcd شروع شده باشد، لذا رشته bcde را شامل می شود، اما abcd را خیر (چون عبارت اول دقیقا با bcd شروع شده اما عبارت دوم با abc)، چند مثال:
<?php
$str = 'php is easy and powerful!';
$check = preg_match('/^php/', $str);
echo $check;
?>
خروجی دستور بالا برابر 1 یا TRUE خواهد بود، چون عبارت دقیقا با php شروع شده، اما اگر مثال به صورت زیر بود:
<?php
$str = 'why php is easy and powerful?!';
$check = preg_match('/^php/', $str);
echo $check;
?>
خروجی برابر 0 یا FALSE خواهد بود، چون در دستور تنها رشته ای را در نظر گرفته ایم که از شروع با عبارت php باشد، در حالی که شروع رشته ما با عبارت فرضی why است.
نکته: همان طور که پیش از این ملاحظه کردید، کاربرد علامت ^ درون قلاب با حالت عادی متفاوت است.

کاراکتر $ (پایان)


در کنار علامت ^ (نقطه شروع رشته)، از علامت $ (dollar) برای تعیین نقطه پایان یک عبارت استفاده می شود، به طور مثال دستور $bcd به معنی هر عبارتی است که در انتها به bcd ختم شود، لذا رشته abcd را شامل می شود، اما bcde را خیر (چون عبارت اول دقیقا به bcd ختم شده اما عبارت دوم به cde)، چند مثال:
<?php
$str = 'PHP for Web';
$check = preg_match('/Web$/', $str);
echo $check;
?>
خروجی دستورات بالا عدد 1 خواهد بود، چون رشته مورد بررسی ما دقیقا به عبارت Web ختم شده، اما اگر رشته به صورت فرضی زیر بود:
<?php
$str = 'PHP for Web?!';
$check = preg_match('/Web$/', $str);
echo $check;
?>
نتیجه برابر 0 می شد، چون عبارت به web ختم نشده بلکه به علامت ?! ختم شده است.
نکته: در کدنویسی حرفه ای و پیشرفته، معمولا از ترکیب پیچده تری از این دستورات ساده استفاده می شود، اما قواعد و اصول کار به همین صورت است.

کاراکتر { } (تعداد تکرار)


در دستورات عبارات با قاعده از علامت {} (آکولاد یا brace) برای مشخص کردن تعداد تکرار یک کاراکتر استفاده می شود، به طور مثال {3}a شامل عبارتی می شود که a در آن سه بار به صورت متوالی تکرار شده باشد، به فرض aaa، عدد داخل {} اگر به صورت تکی باشد، نمایانگر تعداد حداقل تکرار متوالی است، به فرض {5} یعنی الزاما باید حداقل 5 بار متوالی یک کاراکتر تکرار شده باشد، اما اگر به صورت دو قسمتی باشد (به طور مثال {1,3})، عدد اول حداقل تکرار و عدد دوم حداکثر را نشان می دهد، یعنی حداقل 1 بار و حداکثر سه بار تکرار را شامل می شود، به مثال زیر توجه کنید:
<?php
$str = 'bbb';
$check = preg_match('/^b{1,3}$/', $str);
echo $check;
?>
خروجی مثال بالا عدد 1 خواهد بود، چون رشته با حرف b شروع شده، حرف b از یک تا سه بار در آن تکرار شده و نهایتا نیز به b ختم شده، اما اگر همین دستور را به شکل زیر تغییر دهیم:
<?php
$str = 'bbbb';
$check = preg_match('/^b{1,3}$/', $str);
echo $check;
?>
نتیجه برابر 0 خواهد بود، چرا که حرف b چهار بار متوالی در رشته تکرار شده، در حالی که در دستور ما 1,3 بار مد نظر است.
دقت کنید که علامت {} در حالت عادی تنها یک کاراکتر یا مجموعه ای از کاراکترهای قبل از خود را بررسی می کند، به طور مثال در دستور {1,3}web، تنها تکرار حرف b مورد نظر است، نه کل عبارت، به مثال زیر توجه کنید:
<?php
$str = 'webbbb';
$check = preg_match('/^web{1,3}$/', $str);
echo $check;
?>
نتیجه دستور بالا 0 یا FALSE خواهد بود، چون تکرار حرف b بین یک تا سه بار مد نظر است، اما این حرف چهار بار متوالی در رشته مورد بررسی تکرار شده است.
نکته: تعین عدد دوم در برخی زبان های برنامه نویسی مانند JavaScript اختیاری است، لذا اگر به فرض دستور را به شکل {,1}web استفاده کنید، یعنی حداقل یک و حداکثر هر تعدادی را شامل می شود (حداکثری ندارد)، مثال:
<script type="text/javascript">
var str = 'webbbb';
var reg = /^web{1,}$/;
if(reg.test(str)){
    alert('مقادیر معتبر است');
}
else{
    alert('مقادیر معتبر نیست');    
}
</script>
که پیغام "مقادیر معتبر است" را نمایش خواهد داد، چون حداکثر تکرار را تعیین نکرده ایم.

کاراکتر * (صفر تکرار یا بیشتر)


علامت * (star یا ستاره)، کاراکتر دیگری است که در عبارات با قاعده کاربرد دارد، این کاراکتر به معنی صفر تکرار یا بیشتر است، به طور مثال  *a شامل رشته ای می شود که حرف a در آن صفر بار یا به دفعات بیشتری تکرار شده باشد، یا به طور مثال دستور *ab^ شامل رشته ای می شود که با a شروع شده و حرف b در آن صفر بار یا بیشتر تکرار شده باشد، به مثال زیر توجه کنید.
<?php
$str = 'book';
$check = preg_match('/[ab]c*/', $str);
echo $check;
?>
خروجی دستور بالا برابر 1 خواهد بود، چون [ab] یعنی یا حرف a یا حرف b در رشته باشد، و در قسمت دوم دستور نیز صفر تکرار یا بیشتر حرف c مد نظر بوده که عملا تاثیری در عبارت با قاعده ما ندارد، اما اگر همین دستور به صورت زیر بود:
<?php
$str = 'book';
$check = preg_match('/[ad]c*/', $str);
echo $check;
?>
نتیجه برابر 0 یا FALSE خواهد بود، چون در قسمت اول دستور یعنی [ad]، وجود کاراکتر a یا d در رشته مد نظر است، اما چنین کاراکترهایی در book وجود ندارد.

کاراکتر + (یک تکرار یا بیشتر)


علامت + (plus یا به اضافه)، کاربردی مشابه * دارد،  با این تفاوت که در اینجا حداقل یک بار تکرار نیاز است، به عبارت دیگر این علامت نمایانگر یک بار تکرار یا بیشتر است، به طور مثال +a شامل رشته ای می شود که حداقل یک a در آن وجود داشته باشد، یا +550 شامل عددی می شود که حداقل یک صفر در آن به کار رفته باشد، به مثال زیر توجه کنید.
<?php
$str = 'web.a.55';
$check = preg_match('/^[a-z]{3}\.[abc]+\.[0-9]{1}/', $str);
echo $check;
?>
خروجی کد بالا 1 یا TRUE خواهد بود، چون بر طبق دستور مد نظر ما، رشته باید با a-z به تعداد 3 کاراکتر شروع شده، سپس یک نقطه داشته باشد و بعد از نقطه، یک یا بیشتر کاراکتر a یا b یا c داشته باشد، سپس یک نقطه و در نهایت به عدد 0 تا 9 برسد (چون از علامت $ استفاده نکرده ایم، مابقی رشته بررسی نمی شود)، اما اگر علامت $ را در انتهای دستور بالا اضافه کنیم، نتیجه 0 یا FALSE خواهد بود، چون تعداد 1 عدد در انتها مد نظر ما است، اما 55 شامل دو عدد است.

کاراکتر ? (اختیاری)


علامت ? (question mark یا سوال) در عبارات با قاعده کاربرد به خصوصی دارد، از این نشان برای اختیاری (optional) کردن کاراکتر قبل از آن استفاده می شود، به طور مثال jpe?g هم شامل jpg می شود و هم شامل jpeg، چون بعد از حرف e علامت ? قرار گرفته و لذا بود یا نبود این حرف اختیاری است، به مثال زیر توجه کنید.
فرض کنید آدرس فایلی به صورت زیر است:
../upload/image.jpg
اکنون می خواهیم نام فایل را بدون پسوند از آدرس بالا استخراج کنیم، بدین منظور پارامتر دومی به تابع preg_match اضافه کرده و Regex زیر را می نویسیم.
^\.\.\/upload\/(.*)\.jpe?g$
شکل کامل کد ما به صورت زیر خواهد بود.
<?php
$str = '../upload/image.jpg';
$check = preg_match('/^\.\.\/upload\/(.*)\.jpe?g$/', $str, $match);
echo $check;
print_r($match);
//echo $match[1];
?>
خروجی قسمت echo کد بالا عدد 1 یا مقادیر Boolean آن برابر TRUE خواهد بود، اما اگر با print_r از متغیر match (که خروجی تابع preg_match به صورت یک آرایه است) خروجی بگیریم، نتیجه به شکل زیر خواهد بود.
Array
(
    [0] => ../upload/image.jpg
    [1] => image
)
نکته 1: در عبارت با قاعده بالا، کاراکتر جدید () به کار رفته که در ادامه در مورد آن خواهیم گفت.
نکته 2: به عملکرد خنثی سازی علامت \ توجه کنید (برای خارج کردن کاراکتر . و / از حالت دستوری، از \ استفاده شده).

کاراکتر ( ) (ساخت گروه)


اگرچه علامت () (parenthesis یا پرانتز) در کاربردهای عادی مفهوم مشخصی دارد، اما این علامت در عبارات با قاعده طور دیگری تفسیر می شود و نمایانگر گروهی از توالی ها (pattern) است، به زبان ساده هر آنچه در بین () قرار گیرد به عنوان یک مجموعه دستور قابل استفاده است که در برخی توابع و دستورات به کار می رود، به طور مثال کد زیر در حالت عادی برای کلید 1 آرایه match چیزی چاپ نمی کند:
<?php
$str = 'image22.jpg';
$check = preg_match('/[a-z]+[0-9]*\.jpe?g$/', $str, $match);
echo $check;
print_r($match);
//echo $match[1];
?>
نتیجه قسمت print_r کد بالا:
Array
(
    [0] => image22.jpg
)
اما اگر همین کد را به صورت زیر ویرایش کنیم:
<?php
$str = 'image22.jpg';
$check = preg_match('/([a-z]+[0-9]*)\.jpe?g$/', $str, $match);
echo $check;
print_r($match);
//echo $match[1];
?>
خروجی قسمت print_r به صورت زیر خواهد بود:
Array
(
    [0] => image22.jpg
    [1] => image22
)
ملاحظه می کنید که دستورات داخل () به عنوان یک گروه خاص پردازش شده و نتیجه در یک کلید مجزا به خروجی ارسال شده است.
حال فرض کنید می خواهیم عدد 22 را نیز در یک کلید مجزا داشته باشیم، در این صورت از علامت () در داخل علامت () دیگر به صورت زیر گروه استفاده می کنیم:
<?php
$str = 'image22.jpg';
$check = preg_match('/([a-z]+([0-9]*))\.jpe?g$/', $str, $match);
echo $check;
print_r($match);
//echo $match[1];
?>
خروجی قسمت print_r به صورت زیر خواهد بود:
Array
(
    [0] => image22.jpg
    [1] => image22
    [2] => 22
)

کاراکتر | (یا)


اگر خاطرتان باشد گفتیم که علامت - در دستورات با قاعده به معنی "تا" است، حال می خواهیم علامت دیگری را معرفی کنیم که به معنی "یا" است، به طور مثال a|b یعنی یا a یا b، به مثال زیر توجه کنید.
<?php
$str = 'Iran is a beautiful country.';
$check = preg_match('/Iran|Tajikistan/', $str, $match);
echo $match[0]
?>
خروجی مثال بالا Iran خواهد بود، با توجه به دستور Regex اگر به جای Iran عبارت Tajikistan نیز وجود داشت، دستور معتبر بود و Tajikistan به عنوان خروجی چاپ می شد.

حروف خاص در عبارات با قاعده


تا این قسمت از آموزش، با کاراکترهای پرکاربرد در دستورات Regular Expressions آشنا شدیم، اما بخشی از مفاهیم این زبان جالب با استفاده از حروف خاصی تعریف می شود که در زیر به صورت تیتروار، لیست برخی از پر کاربردترین آنها را به همراه مثال با هم مرور می کنیم.

حرف d\


حرف d\ (حروف کوچک) به معنی هر عددی (d مخفف digit)، مثال:
<?php
$str = 'tel: +98';
$check = preg_match('/^tel: \+(\d+)/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => tel: +98
    [1] => 98
)
نکته 1: پیش تر گفتیم که علامت \ کاراکترهای دستوری را به حالت عادی تبدیل می کند، اما در اینجا برعکس حالت قبل، علامت \ کاراکترهای عادی را به دستور تبدیل می کند (d یک حرف عادی است، اما d\ یعنی هر عددی).
نکته 2: بزرگ یا کوچک بودن حروف خاص در عبارات با قاعده، ممکن است بر روی مفهوم آنها اثرگذار باشد.

حرف D\


حرف D\ (حروف بزرگ) به معنی هر کاراکتری که عدد نباشد، مثال:
<?php
$str = 'tel: +98W50';
$check = preg_match('/^tel: \+.*(\D+).*/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => tel: +98W50
    [1] => W
)
نکته: تمام مثال ها فرضی و صرفا جهت درک راحت تر مطالب ارائه شده اند، لذا ممکن است برخی مواقع عادی به نظر نرسند!

حرف w\


حرف w\ به معنی هر حرف الفبایی (لاتین)، مثال:
<?php
$str = 'your@email.com';
$check = preg_match('/^(\w+)@.+\.[a-z]{2,3}/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => your@email.com
    [1] => your
)

حرف W\


حرف W\ به معنی هر کاراکتری که حرف الفبایی یا عدد نباشد، مثال:
<?php
$str = 'P21#W@RR^';
$check = preg_match('/.*(\W+).*(\W+).*(\W+)/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => P21#W@RR^
    [1] => #
    [2] => @
    [3] => ^
)

حرف s\


حرف s\ به معنی هر فضای خالی (Whitespace)، مثال:
<?php
$str = 'Hello World!';
$check = preg_match('/(\w){1}.*\s(\w){1}.*/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => Hello World!
    [1] => H
    [2] => W
)

حرف S\


حرف S\ به معنی هر کاراکتری که فضای خالی نباشد، مثال:
<?php
$str = 'Hello World!';
$check = preg_match('/(\S+)\s(\S+)/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => Hello World!
    [1] => Hello
    [2] => World!
)

Modifiers در Regular Expressions


اگر به نکاتی که در خلال آموزش به صورت پراکنده به آن اشاره شد، توجه کرده باشید، سه مورد در کدهایی که تا این لحظه نوشتیم خودنمایی می کند:
- کدها به حروف بزرگ یا کوچک حساس هستند، به طور مثال [a-z] الزاما شامل حروف کوچک می شود.
- دستور . (هر کاراکتری) شامل خط جدید (line break) نمی شود، به طور مثال کد زیر عدد 0 یا FALSE را برمی گرداند:
<?php
$str = 'Reg
ex is not too difficult!'
;
$check = preg_match('/Re.ex/', $str);
echo $check;
?>
مشکل از آنجا نشات می گیرد که مقادیر متغیر فرضی str با یک خط جدید شکسته شده.
- اگر بخواهیم با علامت های ^ و $، ابتدا و انتهای رشته را مشخص کنیم، در حالتی که مقادیر رشته از چندین خط جدید تشکیل شده باشد، به مشکل بر خواهیم خورد.
راه حل مشکلات بالا در دستورات با قاعده، استفاده از تغییر دهنده ها یا Modifiers است، Modifiers چیزی نیستند جزء چند حرف خاص که در انتهای دستور قرار می گیرند و رفتار آن را تغییر می دهند.

modifier i


برای نادیده گرفتن بزرگ یا کوچک بودن حروف، از تغییر دهنده i (برگرفته از case-insensitive) استفاده می کنیم، به طور مثال:
<?php
$str = 'Hello World!';
$check = preg_match('/[a-z\s\W]*/i', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => Hello World!
)

modifier s


برای محاسبه خط جدید در هنگامی که از کاراکتر دستوری . استفاده می کنیم، تغییر دهنده s (برگرفته از single line) کاربرد دارد، مثال:
<?php
$str = 'Reg
ex is not too difficult!'
;
$check = preg_match('/Re.+ex/s', $str);
echo $check;
?>
خروجی برابر 1 یا TRUE خواهد بود.
نکته: در این حالت خود خط جدید نیز یک کاراکتر محسوب شده، لذا درج علامت + (یک تکرار یا بیشتر) بعد از . ضرورت دارد.

modifier m


برای اعمال دستورات عبارات باقاعده به صورت خط به خط، تغییر دهنده m (برگرفته از multiline) کاربرد دارد، به عبارتی استفاده از این تغییر دهنده باعث می شود تا دستور ما در رشته هدف، به جای بررسی عادی، برای هر خط به صورت جداگانه بررسی شود، مثال:
<?php
$str = 'CSS
JavaScript
PHP
HTML
MySQL'
;
$check = preg_match('/^(HTML)/m', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
    [0] => HTML
    [1] => HTML
)
اما اگر همین کد را بدون m استفاده کنیم، نتیجه ای نخواهیم داشت:
<?php
$str = 'CSS
JavaScript
PHP
HTML
MySQL'
;
$check = preg_match('/^(HTML)/', $str, $match);
print_r($match);
?>
خروجی:
Array
(
)
نکته: منظور از خط، در واقع همان کاراکتر (نامرئی) n\ یا r\ است.
در پایان این آموزش باید یادآور شویم که دستورات مربوط به عبارات با قاعده به موارد گفته شده محدود نمی شوند، اما برای برنامه نویسی وب دانستن همین اصول و مفاهیم پر کاربرد، لازم و تا حد زیادی کافی خواهد بود.
دسته بندی: مهارتهای وب » دانستنی ها
related مطالب بیشتر:
چگونه با برنامه Outlook ایمیل ارسال و دریافت کنیم؟
IP چیست و چه کاربردی دارد؟
پروتکل امن HTTPS و رمزنگاری SSL چیست؟
اصطلاحات و مفاهیمی که مدیر سایت باید بداند!
مفهوم پلتفرم (Platform) و فریم ورک (Framework)
دیدگاه
more ۱۵۳ دیدگاه برای این مطلب ارسال شده است.
more دیدگاه جدید بر اساس تاریخ ارسال در انتهای دیدگاه های موجود نمایش داده می شود.
مهدی خاتمی
۰۲:۰۴ ۱۳۹۲/۰۵/۰۴
فوق العاده جالب بود
دستتون درد نکنه
سحر
۱۸:۳۲ ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
سلام
با تشکر از شما به خاطر زحماتی که برای گذاشتن مطالب در این وب سایت می کشید.
می خواستم ازتون بپرسم نحوه قرار دادن کادر جستجو در سایت و هم چنین قرار دادن گزینه انگلیسی که زبان سایت رو به انگلیسی برمی گردونه چه طوریه؟
سلام
پاسخ به سوالات شما به جهت مفصل و حرفه ای بودن مباحث در این قسمت نمی گنجد، اما به طور خلاصه، کادر جستجو می تواند یک فیلد از نوع input باشد که مقادیر جستجو شده را از طریق متد GET به سرور ارسال می کند، در سرور این مقادیر با دیتابیس تطبیق داده شده (به طور مثال با استفاده از قابلیت LIKE یا FULLTEXT در MySQL) و نتیاج به نحو دلخواه نشان داده می شوند، در مورد ایجاد حالت چند زبانه، در هنگام نوشتن سیستم سایت باید فایل های زبان را به صورت مجزا تعریف نمود و به جای به کار بردن مستقیم متغیر ها، از روش هایی مانند define استفاده کرد، در نهایت با ترکیب این حالت با سشن و یا روش های دیگر، می توان فهمید که کاربر چه زبانی را انتخاب کرده است و متناسب با آن، فایل زبان را بارگذاری کرد.
۰۳:۳۵ ۱۳۹۲/۰۵/۱۵
سلام خوش حال شدم بلاگی مثل بلاگ شما را دیدم که بلاگ جدید من مانند آن است ، متاسفانه دیدم شما هیچ لینکی به سایر سایت ها ندارید خوشحال می شوم اولین تبادل لینکی می کنید با من باشد
open-mind.ir
سلام
ممنون از نظر لطف شما، در مورد تبادل لینک، در حال حاضر تصمیمی برای این کار گرفته نشده.
محمدرضا
۱۸:۴۰ ۱۳۹۲/۰۵/۱۵
مایلم شما برنامه نویسی حرفه ای تری را در پکیج هایی ضبط و به فروش برسانید . اموزشهای شما تنها اموزش های ساده و روانی هستند که من دیده ام .
ممنون از نظر لطف شما، در حال حاضر آموزش ها تنها از طریق سایت منتشر می شوند، شاید در آینده برای کاربرانی که تمایل به یادگیری بیشتر دارند، این کار انجام شود.
۱۴:۲۲ ۱۳۹۲/۰۵/۱۸
سلام....
ممنون بابت راهنمائیهاتون
محمد رضا نیک روش
۰۴:۰۱ ۱۳۹۲/۰۵/۲۰
دقیقا دنبال همین توضیح جامع و کامل می گشتم
خیلی خیلی ممنون
۱۱:۲۶ ۱۳۹۲/۰۵/۲۳
مقاله خیلی مفیدی بود.
سوال:
عبارات با قاعده ای که در زبان #C و NET Framework. هستش. یکیه یا ، در php فرق می کنه؟
مثال:
\bC[Ll][Ii][Cc][Kk]\b
منظورم نوع کاربردشون و نوع کاراکترشون و خود Regex رو به عنوان زبان یاد بگیریم
اگرچه عبارات با قاعده از قوانین تقریبا مشترکی پیروی می کنند، اما در عمل بین زبان های مختلف از برخی جهات با هم متفاوت هستند، بسته به syntax یا کتابخانه های درونی زبان ممکن است ساختار متفاوتی از عبارات با قاعده در دستورات آن قابل تعریف باشد، مخصوصا این تفاوت در زبان های مرتبط با مایکروسافت بیشتر دیده می شود، اما از نظر کاربرد فرق خاصی ندارند که این بیشتر به قابلیت پردازش و کاربردی بودن زبان بستگی دارد تا خود عبارات باقاعده.
۲۳:۵۵ ۱۳۹۲/۰۵/۲۳
من کل مقاله رو خودندم و خیلی هم عالی بود.
چند تا سوال برام پیش اومده.
اول: در رشته ی زیر
preg_match('/^tel: \+(\d+)/', $str, $match);  
tel^ : به معنای هر چیزی به جز tel یا شروع یک رشته رو تعیین می کنه؟
+\ : آیا این یک متا کاراکتر هست؟ اگر نیست به چه معنایی است ؟ و چرا استفاده شده /
-------------------------------------------------------------
دوم هم در این رشته
preg_match('/^tel: \+.*(\D+).*/', $str, $match);
این دوعلامت به چه معنایی هستش.
*. بعد از +
منظورش هر چیزی 0 تا یا بیشتر هست ، و یا یه منظور دیگه ای داره / اصلا چرا استفاده شده؟
*. بعد از +D به چه معنایی هستش؟
------------------------------------------------------------------
دومین
('/^(\w+)@.+\.[a-z]{2,3}/', $str, $match);
علامت @ چه کاره است اینجا؟
چرا باید در شروع و پایان عبارات با قاعده از دو علامت / استفاده کنیم؟ چه معنایی دارند؟
ممنون
در مورد سوالات:
علامت ^ زمانی به معنی "هر چیزی به جز کاراکتر" است که داخل [] استفاده شده باشد، لذا در سایر موارد در حالت عادی (بدون علامت \ در ابتدا) به معنی شروع یک رشته است.
علامت + زمانی که یک \ در ابتدای آن قرار می گیرد، از حالت دستوری خارج می شود (لذا صرفا به معنی علامت + است)، *. نیز به معنی هر کاراکتری با هر تکراری (صفر یا بیشتر) است، با توجه به الگو، قسمت اول شامل عدد 98 و قسمت دوم شامل عدد 50 می شود، چون D به صورت گروه ساخته شده، لذا در خروجی به صورت کلید مجزا در آرایه چاپ می شود (یعنی کاراکتر w).
علامت @ صرفا یک کاراکتر عادی و همانی است که در ایمیل ها استفاده می شود، علامت های / در ابتدا و انتهای دستورات با قاعده در اصطلاح delimiters نامیده می شوند که با هدف مشخص کردن دامنه دستور یا به فرض درج modifier و... کاربرد دارد.
۲۳:۵۹ ۱۳۹۲/۰۵/۲۳
یه سوال .
از عبارات با قاعده برای خارج کردن حروف فارسی چطور باید عمل کرد؟
مثل برای خارج کرد تمامی حروف الفبا باید از [a-z] استفاده کرد؟
اگه این طور باشه چطور تشخصی میده ؟
عبارات با قاعده برای حروف فارسی کاربرد مستقیمی ندارند، تنها می توان به عنوان کاراکترهای غیر انگلیسی بررسی شوند.
علی
۲۳:۱۵ ۱۳۹۲/۰۵/۳۱
با سلام. ممنون بخاطر زحماتتون
ببخشید من می خوام با regular expressions یک کلمه رو از بین دو کارکتر () بدست بیارم.
تو رو خدا زودی جواب بدین وقت کم دارم.
با تشکر
سلام
به دست آوردن کلمه داخل پرانتز در PHP:
<?php
$str = 'HTML CSS JavaScript Ajax (PHP) MySQL';
$array = preg_match('/.*\((.*)\).*/i', $str, $match);
//print_r($match);
echo $match[1];
?>
استخراج کلمه داخل پرانتز در JavaScript:
<script type="text/javascript">
var str = 'HTML CSS JavaScript Ajax (PHP) MySQL';
var array = str.match(/\(([^\(\)]+)\)/i);
array = array[0].replace(/\((.*)\)/i, '$1');
alert(array)
</script>
مسعود
۱۹:۱۷ ۱۳۹۲/۰۶/۲۱
با سلام و خسته نباشید
مطلب مفیدی بود
محمدرضا
۲۳:۰۵ ۱۳۹۲/۰۷/۲۱
یه مجموعه میخوام فقط در صورتی صحیح باشه که اگر همه انواع کاراکتر ها (اعداد، حروف بزرگ ، حروف کوچک ، حروف فارسی و کاراکتر های دیگه) در ورودی وجود داشت پاسخش TRUE باشه
یعنی اگر یکی از انواع کاراکترها مثل اعداد هم در ورودی وجود نداشت پاسخ TRUE نباشه
نکته این که ورودی با پاسخ TRUE میتونه با همه انواع کاراکتر ها شروع بشه و انواع کاراکترها میتونن در طول رشته تغییر کنن یا تکرار بشن
برای حروف فارسی خیلی نمی توان از Regex استفاده کرد، اما برای سایر موارد می توانید از نمونه کد زیر استفاده کنید:
<?php
$str = 'why php is easy and powerful?!';
$check = preg_match('/[^A-Za-z0-9\.#\\-_=\+\!\?\$ ]/', $str);
echo $check;
?>
مهدی
۱۸:۴۸ ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
با تشکر از آموزش خیلی خوبتان
چطور میشه با htaccess آدرس زیر رو:
http://site.com/name1/name2/name3
به آدرس زیر تغییر داد:
http://name3.site.com/test
به صورتی که اگر آدرس
http://name3.site.com/test 
را وارد کنیم آدرس اولی رو باز کنه
با تشکر
سلام
می توانید از نمونه کد زیر استفاده کنید:
RewriteEngine On
RewriteRule ^name1/name2/([^/]+)$ http://$1.site.com/test [NC,L]
نکته: استفاده صحیح از دستورات htaccess نیازمند حداقل آشنایی با معنی و نحوه کاربرد آنها است، در غیر این صورت ممکن است دچار مشکل شوید.
محمدرضا
۱۹:۰۷ ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
سپاسگذار بابت جواب
اما منظور من این مجموعه نبود ، تو این مجموعه ورودیمون اگر فقط عدد باشه برنامه ارور نمیده
بزارید یه مثال بزنم
یه کد میخوام که اگر پسورد فقط عدد بود ضعیف رو چاپ کنه ،
اگر عدد و حروف کوچیک انگلیسی بود متوسط رو چاپ کنه ،
اگر عدد ، حروف بزرگ و کوچیک انگلیسی بود قوی رو چاپ کنه و
اگر تشکیل شده از همه کاراکترها بود خیلی قوی رو چاپ کنه
خودم این کد رو نوشتم
<?php
$pass=$_POST['pass'];

$zaeif ='/^[0-9]*$/';
$motevaset ='/^[0-9a-z]*$/';
$ghavi ='/^[0-9a-zA-Z]*$/';
$kheylighavi ='/^[0-9a-zA-Zا-ی\W]*$/';

if(preg_match($zaeif,$pass)){echo"zaeif";}
if(preg_match($motevaset,$pass)){echo"motevaset";}
if(preg_match($ghavi,$pass)){echo"ghavi";}
if(preg_match($kheylighavi,$pass)){echo"kheyli ghavi";}
?>
ولی مشکل اینجاست که مجموعه خیلی قوی بقیه مجموعه ها رو هم شامل میشه
یعنی اگر پسورد قوی باشه هم (قوی) چاپ میشه هم (خیلی قوی) . همینطور اگر پسورد ضعیف باشه بقیه شزط ها هم برقرار میشن و همه echo ها اجرا میشن چون مجوعه ضعیف خودش عضوی از مجموعه متوسطه و مجموعه متوسط عضوی از قوی و همینطور مجموعه قوی عضوی از خیلی قوی
من کدی میخوام که اینا رو عضو همدیگه نکنه و اگر یکی از اونا چاپ شد بقیه چاپ نشن
امیدوارم تونسته باشم منظورم رو برسونم
برای نوشتن این نوع الگوریتم روش ساده استفاده از if به همراه elseif است، یعنی اگر یک شرط اجرا شد، نوبت به شرط های بعدی نمی رسد (لطفا به آموزش های مقدماتی استفاده از دستورات شرطی در PHP مراجعه کنید).
محمدرضا
۲۳:۵۲ ۱۳۹۲/۰۷/۲۳
خیلی خیلــــــــــــــــــــــی ممنون
جوابم رو گرفتم
بهش فکر نکرده بودم
خیلی ساده بود
مرسی
ادمین جان اگر اشکالی نداره چندتا سوال در مورد mysql و jquery هم دارم باید اینجا بپرسم یا بخش خاصی هست؟
در صورتی که بخش و مطلب مرتبطی با سوالتان وجود ندارد، می توانید از طریق فرم تماس با ما مطرح کنید.
more لطفا پیش از ارسال دیدگاه نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
- به سوالات کلی، زمانبر، مبهم و مشکلاتی که تلاشی برای رفع آنها نکرده باشید پاسخ مختصر داده شده یا به بخش برنامه نویسی اختصاصی ارجاع داده می شوند.
- کدها و اسکریپت های طولانی را ترجیحا در یک صفحه وب آنلاین یا به صورت حساب موقت و آزمایشی قرار دهید تا امکان بررسی دقیق مشکل و خطایابی میسر باشد.
- تمام دیدگاه های ارسالی خوانده شده و برای هر کاربر مدت زمان لازم جهت پاسخگویی در نظر گرفته می شود، لطفا از طرح سوالات متعدد در بازه زمانی کوتاه خودداری کنید.



 refresh
10 × 10
9 × 6
20 × 20
=
آخرین دیدگاه ها
more برای دسترسی سریع به یادداشت مربوطه می توانید از لینک مطلب در کادر زیر استفاده کنید.
سعیدی
سلام می تونید اینو اصلاح کنید؟ چون من با توضیحات شما یاد نگرفتم خیلی ممنون اگه یکبار اصلاح کنید واسه بعد یاد...
۱۴۰۳/۰۲/۲۲

سعیدی
دست شما درد نکنه وقتی اینطوری تغییر میدم و به class می نویسم کار نمی کنه و ارور میده
۱۴۰۳/۰۲/۲۱

سعیدی
دست شما درد نکنه خیلی خوب بود این یکی رو چطوری فراخوانی کنم؟ این واسه مناسبت هاست خیلی ممنون
۱۴۰۳/۰۲/۱۹

سعیدی
با سلام آیا می شه این تابع رو بصورت class نوشت؟ میخوام وقتی کد ملی میدم با این تابع فراخوانی بشه و شهر...
۱۴۰۳/۰۲/۱۹

پرتو
مگه شما دارین اموزشش رو؟ آدرسش رو میزارید؟ یا اگر سایتی رو میشناسید که آموزش داده باشه معرفی کنید ممنون میشم من خیلی گشتم توی...
۱۴۰۳/۰۲/۱۸

پــرتو
سلام خوبید ؟ خسته نباشید گوشی پدرم شیاومی هست ایمیلمو ثبت کردم داخلش بعد می خواستم حذفش کنم نمیشد می گفت همه داده های توی...
۱۴۰۳/۰۲/۱۶

vip
خیلی ممنونم از شما خیلی عالی شد میشه مثل تبلیغ بلاگفا باشه یعنی زیر صفحه نمایش داده بشه و صفحه رو سیاه نکنه که تا...
۱۴۰۳/۰۲/۰۵

vip
با سلام و خسته نباشید استاد چند وقت پیش این کد رو از شما گرفتم این کد خیلی خوبه و کاربر رو هم...
۱۴۰۳/۰۲/۰۴

پـــرتو
سلام خسته نباشید شرمنده مزاحم میشم یه سوال داشتم می خواستم بپرسم که چرا بلاگفا باز نمیشه برام؟ کلا هر وبلاگی که مربوط به بلاگفا...
۱۴۰۳/۰۲/۰۲

هادی عبداله زاده
با تشکر از شما دوست عزیز با order_id درستش کردم موقع برگشت order_id رو بر می گردونه اینطوری کردم که از طریق اون شناسه...
۱۴۰۳/۰۱/۲۲

هادی عبداله زاده
با تشکر از شما برای ارسال درخواست درست بود و به بانک هم وصل شد فقط برای وریفای چیکارش کنم؟
۱۴۰۳/۰۱/۲۲

هادی عبداله زاده
با سلام و خسته نباشید سال نو شما مبارک من یه کد واسه انتقال به درگاه دارم واسه زرین پال هست ...
۱۴۰۳/۰۱/۲۰

پـــرتو
ببخشید ممنون از جوابتون ولی یه سوال اگر بخوام همون شماره رو با حساب کاربری جدید با همون شماره رو داشته باشم داده های قبلی...
۱۴۰۳/۰۱/۱۹

حسین بلاگ
من یه صفحه ارسال متن دارم میخوام کاربرها وقتی واسه م پیام میدن وقتی روی اون دکمه کلیک می کنن بهشون بگه لطفا صبر...
۱۴۰۳/۰۱/۱۹

شریفی
سلام و عرض احترام سال نو رو بهتون تبریک میگم انشالله سال خوبی داشته باشین یه سرویس وبلاگدهی داریم که قصد داریم به...
۱۴۰۳/۰۱/۱۵

فرهادی
سلام ببخشید یه مشکل دارم این صفحه رو نگاه کنید چند بار توی سورس تکرار شده نمی تونم الگوی توضیحاتش رو استخراج...
۱۴۰۳/۰۱/۱۰

فرهادی
با تشکر از شما یه مشکل دیگه برام پیش اومده واسه این کد وقتی echo می گیرم تومان باهاش میاد وقتی میخوام فقط...
۱۴۰۳/۰۱/۰۹

سید صالح
با سلام و خسته نباشید من یک فرم ساده دارم که کاربر باید پر کنه چون سوال امنیتی و اینا نداره ربات ها همه...
۱۴۰۳/۰۱/۰۷

فرهادی
با تشکر از شما یه سوال دیگه هم دارم توی تعدادی از سایتهای فروشگاهی صفحات سایت مپ به جای لینک صفحات حاوی لینکهایی هستند...
۱۴۰۳/۰۱/۰۶

فرهادی
با سلام و درود سال نو رو بهتون تبریک میگم یه سوال من میخوام لینکهای داخل صفحه sitemap.xml سایتها رو دربیارم کدش رو هم...
۱۴۰۳/۰۱/۰۲
  در انتظار بررسی: ۰
 پاسخگویی به سوالات ممکن است تا ۲۴ ساعت زمان ببرد.